субота, 31. октобар 2015.

Čemu učimo našu decu (Pazite šta pričate pred decom!)?

Već danima razmišljam o ovoj temi i odlučih da napišem par rečenica o njoj. Budući da imam svoja dva sina a i prosvetni sam radnik, često sam u društvu dece. U školi, na ulici, u parku, čujem razne priče i razgovore među decom. Interesantno mi je kada čujem kako mrze školu jer je sve ovo što uče dosadno, kako ih nervira neki nastavnik ili drug, kako ih mama i tata "smaraju",...Slatko se nasmejem tome i setim se svog detinjstva.Sve je to normalno.

Međutim od nedavno, sve češće čujem priče vezane za politiku i veroispovest. Hm....Da li su to teme o kojima deca koja idu u osnovnu školu treba da raspravljaju? Odakle njima te informacije? Pitam se. Ako pođemo od toga da se sve nosi iz porodice, dolazim do zaključka da je dete to čulo kod kuće. Druga varijanta ili dopuna roditeljskom vaspitanju je TV. Mnogo političkih emisija koju neka deca gledaju kada su sama kod kuće. Zatim, škola u kojoj deca od svojih vršnjaka čuju ono što su ovi čuli kod svoje kuće. I šta se dešava? Jedno dete pred drugom decom počne komentarisati sadašnju vlast, prošlu vlast, stranke, pa dođu do toga kako su samo Srbi dobri i sve ostale treba proterati,...Onda se drugo dete nadoveže kako bi trebalo i Srbe proterati i kako je ne znam već koji narod bolji. Slušam i ne verujem! Šta mislite da se tu može dogoditi? Prosto sam užasnuta nekim izjavama koje čujem od dece. Ali nisu oni krivi, čuli su ili čak naučeni tako.

Jedna mogućnost je da se drugovi i drugarice različitih veroispovesti prestanu družiti. Zatim da se deca iste veroispovesti posvađau jer im roditelji pripadaju različitim strankama. Ako idemo malo dalje može doći i do vređanja ili čak i fizičkog nasilja. Shvatate li? Svoju decu prvenstveno učim da na ovom svetu postoje dobri i oni malo manje dobri ljudi, koji su ustvari nesretni pa su zato takvi. To je jedina prava istina koju deca treba da usvoje. Učite decu da budu pravi ljudi!Ovom prilikom apelujem svim roditeljima, a i onima koji će to biti, da paze šta pričaju pred decom jer bi trebalo da širimo ljubav, prijateljstvo i toleranciju a ne mržnju i netrpeljivost. Niko od nas nije birao da se rodi kao Srbin, Hrvat, Mađar, Rus i sl. Svi smo mi ljudi kojima je u nevolji potreban prijatelj da mu pruži ruku, u veselju da peva sa nama ma koje vere on bio. U moje vreme smo svi bili deca i niko nije mario ko je šta. Neka tako bude i sada. Razmislite o tome jer ja već dugo razmišljam. Ponosna sam na sebe što svoju decu vaspitavam da poštuju i cene prave vrednosti u životu a to je ljubav prema bližnjem.

Prijatan i magičan dan vam želim i ljubite vašu decu!