субота, 18. мај 2013.

Vegan hrana - početnik

Da,da...opet sam bila duuuugo odsutna. Jednostavno imala sam turbo period a nisam htela napisati koji redak tek reda radi. No sad sam tu. U poslednje vreme sam dosta radila; škola, privatni časovi, porodica,...Usput sam mnogo čitala na temu zdrave sirove hrane, na šta me podstakla moja draga blogerka Dora O zdravlju i ishrani, kao i o vaspitanju dece. E sad da ne mešamo babe i žabe, kako naš narod kaže, danas ću pisati o hrani a nekom drugom prilikom o deci.

Kada sam bila dete jela sam tek toliko da ne umrem od gladi. Mama se jako nervirala zbog toga. Od mesa samo džigrica, bananu tek četvrtinu, zalogaj il dva nekog variva,...al zato sam eurokrem jela iz kantice od 3kg.Hm?! Ne valja! No sreća, uvek sam bila zdrava. Kad sam napunila negde 8-9 godina počela sam se raznovrsnije hraniti al još uvek sumnjičavo.Sa 14-15 godina sam počela jesti sve sem nekih masnih mesa i slično. Od nedavno sam počela da čitam o veganskom načinu ishrane i oduševila se. Shvatila sam da meni jednostavno neke namirnice ne prijaju, osećam se naduto, teško i tromo nakon jela. Pokušala sam zameniti bar jedan obrok sirovom hranom i odmah videla pomak. Nisam više naduta, osećam se bolje, jednostavno prija mi. Nisam rigorozna po tom pitanju i još uvek nisam izbacila meso i ostalo al sam smanjila na najmanju moguću meru sve nezdravo. Ujutro jedem voce i semenke il neko orašasto voće. Često napravim od toga smoothie pa ubacim i neko zeleno lisnato povrće. Fantastično! Ručam uglavnom što i ostali ukućani sem što ponekad za sebe posebno napravim neko jelo od povrća. Uveče kako kad. Ponekad isto kao za doručak, a ponekad neki vegan namaz na dvopek i salata. Verujte preporodih se!
Mleko i mlečne proizvode smo izbacili svi jer nam je homeopata za decu savetovao da ih izbacimo. Mleko stvara sluz u organizmu a deca mi imaju alergijski rinitis a mlađi i početni oblik astme. Preporodili smo se. Koristimo ovseno, bademovo, suncokretovo i druga biljna mleka. Stariji sin je jako probirljiv po pitanju hrane pa kod njega postepeno uvodim zdraviju hranu a mlađi na moju sreću jede sve pa i sam uzme list zelene salate i gricka ko zec.

Nadam se da će vas ove fotografije, skinute sa neta, primamiti da malo pročitate o tome i isprobate po koji recept. Verujte nećete se pokajati. Ja nisam! Prijatno!